Dünya üzerinde
onbinlerce şubesi olan Mc Donald's, Burger King gibi fast food restoran zincirleri var. Tartışmasız bu işi en
iyi biçimde işletecek seviyelere ulaşmışlar. Üstelik on yıllardır ülkemizde de
faaliyet gösteriyorlar. Kapımızın dibindeler. İncelemek araştırmak için yabancı
ülkeleri ziyaret etmemize gerek yok. Birkaç saat oturup incelesek, kendi
işimizi nasıl dizayn edeceğimizi göreceğiz.
Buna karşın ısrarla modası geçmiş geleneksel
yöntemleri uygulayarak küçülen veya yerinde sayan girişimcimizi görmek beni
üzüyor. Aynı ilçede birkaç şubesi olan bir büfe zincirimiz bile farklı fiyat
uygulayabiliyor. Tezgahının üzerinde veya masasında menüsü, menülerinde fiyatı
olmayan büfelerimize ne demeli? Tuvaleti olmayan veya minicik bir tuvaleti olan
işletmeler? Tuvaleti bir türlü temiz olamayan restoranlarımız???
Bu kadar zor
mu? Bu kadar cahil miyiz? Neden görmek, anlamak, bilmek istemeyiz?
Başta
belirttiğim modelleri pek iyi anlayıp, fazlasıyla uygulayan ve başarılı
işletmelerimiz de az değil artık. Üstelik sayıları da gittikçe artıyor. Tuvaletinde diş fırçası bulabileceğiniz kafelerimiz
var artık. Masadaki elektronik düğmelerle servis veya hesap isteğinizi
iletebileceğiniz lokantalarımız var.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder